galagonya bogyó
kereses

Alsónána és környéke

Alsónána a Szekszárdi-dombság déli részén fekszik. Szekszárdtól 13 km-re található, az 56-os főútról lehet megközelíteni.

Sok a látnivaló a környező városokban és falvakban. A levegő tisztasága jó, a környék kellemes kirándulásra alkalmas.

Pincesor

Alsónána érdekessége a község belterületén lévő Pincesor, mely közvetlenül a falu fölött fekszik. Három utcájában közel 150 pince található. Nem falazottak, hanem földbe vájt üregek, a lakosság szorgalmát és kitartását bizonyítják.

Horgásztó

Horgásztó

Horgásztó

Alsónána határában található a TasiFish Horgásztó. A 7 hektáros vízfelületű tó közvetlenül az út mellett terül el, így könnyen megközelíthető. A tó átlagos vízmélysége 1,9 méter, a maximális mélység a tó közepén eléri a 2,4 métert. A csendes, rendezett környezet a sporthorgászok mellett a családi kikapcsolódást kereső horgászok számára is ideális. A tó halállományának folyamatos telepítéssel történő szinten tartása biztosítja a horgászsikereket és a halfogás élményét. A telepítések során ponty, csuka, amur kerül a tóba, nem ritka közöttük az 5 kg-os példány. A kifogott halból a helyszínen biztosított halpucoló és fözöhely igénybevételével azonnal el is készíthető a család vagy a baráti társaság ebédje.

Kirándulási lehetőségek:

A Gemenc 25 km-re, a Sárköz 8, Szálka 6 km-re van, ez utóbbi jó horgászati és strandolási lehetőségekkel.

 

Alsónána története

Vályi András szerint “Alsó Felső Nána. Két német falu Tolna Várm. Alsónak földes Ura a’ Religiói Kintstár, fekszik Várdombhoz nem meszsze, és annak filiája, a’ Felsőnek pedig 666G. Aponyi Uraság, ez fekszik amahoz nem meszsze, lakosaik katolikusok, és más félék is, főldgyeik közép termékenységűek réttyek legelőjök elég van, vagyonnyaik középszerűk.”

Fényes Elek szerint “Alsó-Nána, német-rácz-magyar falu, Tolna vmegyében: 8 kath., 363 n. e. óhitü, 643 ágostai, 72 ref. lak., ágostai fiókgyülekezettel, s óhitü szentegyházzal, mellyben a grabóczi kalugyerek teszik az isteni szolgálatot. Szőlőhegye igen szép. A báttaszéki uradalomhoz tartozik. Ut. post. Báttaszék.”

Alsónána már a középkorban is lakott település volt, első hiteles említése 1494-ből való (Nana). 1553-ban sárközi faluként említik. A török kiűzése után szerb település volt, erre utal egykori neve, Rácnána is. A Rákóczi-szabadságharc után az első telepesek 1725-ben érkeztek és vertek tanyát az akkor lakatlan területen. A 18. század végén újabb csoportok jöttek, részben Németországból, részben a környékbeli német településekről. Mindkét világháború jelentős változást hozott. Az első után anyaországukba telepítették ki a szerb származású lakosokat. Számuk mindegy 100 fő volt, de még a mai napig is élnek itt e nemzetiséghez tartozók. A második világégést követően a német ajkúak jutottak hasonló sorsra. A kitelepítettek helyére az ország legkülönbözőbb vidékeiről érkeztek magyar családok.

alsonana_templomMa már csak néhány német ajkúnak valló lakos él Alsónánán. A lakosság többsége katolikus vallású, kevesebben vannak reformátusok és evangélikusok. Az utóbbiak temploma 1864-ben épült. Az elmúlt években a Németországban élő, de Alsónánától kitelepített lakosok és leszármazottaik támogatásával újították fel. A katolikusok a szülőfalujukat elhagyni kényszerült rácok gazdátlanul maradt templomát foglalták el és használják ma is.

 

 

 

Forrás: wikipedia.hu, alsonana.hu